Barion Pixel
Vivivel főzök logó

Paradicsomos káposzta lencsefasírttal

Hozzávalók

-4 főre-

A főzelékhez:

-2 ek. olívaolaj
-1 közepes fej káposzta
-250 ml paradicsompüré
-Annyi alaplé, ami ellepi a káposztát
-Ízlés szerint só és bors

-1 tk. őrölt kömény
-1 kk. egész kömény

A rántáshoz:
-2 ek. olaj
-3 ek. liszt

A lencsefasírthoz:
-10 darabhoz-
-100 gramm főtt lencse
-50 gramm főtt csicseriborsó
-1 tk. őrölt babérlevél
-2 db shiitake gomba
-1 kis fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 tojás
-6 evőkanál zsemlemorzsa (+ panírozáshoz)
-1 teáskanál mustár
-1 kis csipet őrölt római kömény
-1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
-1⁄2 teáskanál őrölt kömény
-1 csapott tk. őrölt koriandermag
-1 tk. Tofu thunder fűszerkeverék
-4 szál friss petrezselyemzöld
-2 ek. házi datolyakrém
-1 jó nagy csipet őrölt chili
-1 ek. sűrített paradicsom
-Só, bors ízlés szerint (csak bátran!)
+ olaj a sütéshez

Elkészítés

-1 óra-

A káposztát vágjuk vékony csíkokra, majd egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olívaolajat. Dobjuk rá az egész köményt, és pirítsuk néhány másodpercig, hogy kiadja az aromáját. Adjuk hozzá a felaprított káposztát, és kevergetve pároljuk néhány percig. Sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg az őrölt köménnyel. Öntsük fel annyi alaplével, hogy ellepje a káposztát, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Alaposan keverjük össze, és fedő alatt főzzük közepes lángon, amíg a káposzta megpuhul (kb. 20-25 perc).

Közben készítsük el a rántást: egy kisebb serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a lisztet. Kevergetve pirítsuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. A rántáshoz fokozatosan adjunk egy-két merőkanállal a főzőléből, folyamatos keverés mellett, hogy csomómentes legyen. Ezután öntsük vissza az egészet a káposztához, és keverjük el alaposan. Forraljuk össze néhány perc alatt, hogy besűrűsödjön, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsunk az ízesítésen. Melegen tálaljuk, akár friss kenyérrel vagy más körettel

A lencsefasírthoz: A shiitake gombát apróra vágjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát.
Pár perc alatt átpirítjuk, majd félretesszük hűlni. Egy tálban összetörjük a főtt lencsét és csicseriborsót – nem kell teljesen pépesre, maradhat kicsit darabos. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymás-gombás keveréket, majd beletesszük a mustárt, a sűrített paradicsomot, a datolyakrémet, a fűszereket (mindet) és az aprított petrezselymet. Belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát, majd az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha túl lágy lenne, adhatunk még hozzá egy kis zsemlemorzsát. A masszából kisebb fasírtokat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a fasírtokat közepes lángon, oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük