Gombás-lencsés marharagu
Hozzávalók
-5-6 főre-
-600 gramm marhacomb
-2 ek. olaj
-250 gramm barna lencse
-250 gramm csiperkegomba
-5 ek. paradicsompüré
-1 fej vöröshagyma
-5 gerezd fokhagyma
-2-3 ek. szilvalekvár
-4 db babérlevél
-1 ek. füstölt pirospaprika
-1/2 ek. chili
-2 tk. Traditional Taste fűszerkeverék
-1 tk. Soupi fűszerkeverék
-1 csipet fahéj
-víz (meghatározhatatlan mennyiség, majd kitérek rá)
-6-7 dl alaplé (hús, zöldség mindegy)
-Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
-3 óra-
A marhacombot felkockázzuk (minél kisebbre kockázzuk annál hamarabb megfő). Ezután az olajon magas hőn jól körbe pirítjuk. Rozsdabarna színt keresünk. Ha ez kész félretesszük. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, a gombát felszeleteljük. Ugyanabba a lábosba mehet pirulni a hagyma, amit alaposan megsózunk, durván 10 perc után mehet hozzá a fokhagyma, paradicsompüré és a füstölt paprika. Ezeket alaposan átforgatjuk majd egy jénaiba/sütőtálba átszedjük. Fontos, hogy olyat válasszunk, amiben elfér majd a hús-gomba-lencse hármasa.
Tehát a hagymás alap a jénaiba/sütőtálba, erre mehet a pirult marha, felöntjük az egészet alaplével, hozzáadjuk az összes fűszert beleértvén a lekvárt is, jó alapos átkeverés és mehet lefedve a 170 fokos sütőbe főni.
1-1,5 óra után, ha szükséges felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a húst.
Sózzuk, borsozzuk, ha igényli még, plusz hozzáadjuk a szeletelt gombákat, lencsét és további 1,5 óráig főzzük a ragut. Időnként vegyük ki és kavarjuk át. Friss kovászos kenyeret ajánlok hozzá no és persze rengeteg kovászos uborkát, és / vagy fermentált zöldséget.