Barion Pixel
Vivivel főzök logó

Zöldségleves

Hozzávalók

-6 főre-

-1 ek. olívaolaj 

-2 közepes vöröshagyma (héjjal!) 

-4 gerezd fokhagyma 

-4 közepes sárgarépa 

-4 szál zeller (apróra vágva) 

-2 evőkanál tengeri só és fekete szemes bors -2-3 l víz 

-1⁄2 fej káposzta (vagy kelkáposzta) 

-1 csokor friss petrezselyemzöld 

-1 kis csokor friss kakukkfű 

-3 szál friss rozmaring (opcionális) 

-3 egész babérlevél 

 

-1 fej zellergumó 

-3 ek. Soupi fűszerkeverék 

-3 db csiperkegomba 

-5 db shiitake gomba 

-6-8 db kelbimbó 

-1⁄2 fej karfiol 

-100 gramm vágott zöldbab

-2 marék zöldborsó (fagyasztott) 

-4 tk. paradicsompüré 

-1 kisebb darab gyömbér (kb. 3-5 cm) 

-2 db csillagánizs 

Elkészítés

-1 óra 30 perc-

Mossuk meg jó alaposan a zöldségeket, ami igényli a pucolást azt pucoljuk  meg. A vöröshagyma héját hagyjuk rajta a hagymán és így vágjuk félbe. 

Egy lábasba melegítsük fel az olajat és pirítsuk le a hagymákat, karfiolt,  káposztát, kelbimbókat, gombákat. Egy jó markáns pörzsanyagot keresünk,  ne ijedjünk meg a fekete részektől ez adja majd meg a levesünk mélységét. 

Amint jól lepirult minden öntsük fel vízzel és adjuk hozzá az összes  további zöldséget és az összes fűszert is. 

Másfél órán át hagyjuk szépen pötyögni a levesünket. Nem kell, hogy  forrjon! Csak szépen gyöngyözzön. Nyilván, ha másfél óra után  kóstolásnál azt érezzük még valamilyen zöldségen, hogy elég ress akkor  bátran főzzük még fél óráig. 

Ha sótlan sózzunk rá nyugodtan.